Top 5: evenementen die je een keer meegemaakt moet hebben

Het hele jaar door vinden in Amsterdam grote evenementen plaats. Van landelijke feestdagen en herdenkingen tot markten en sportfestijnen: de stad weet keer op keer duizenden bezoekers aan te trekken. Hieronder vijf van de grootste evenementen die jaarlijks in Amsterdam worden georganiseerd.

1. Koningsdag

27 april is een nationale feestdag ter ere van ons staatshoofd. Koningsdag wordt in onze hoofdstad groots gevierd. Op meerdere locaties in de stad zijn podia te vinden waar bekende en minder bekende artiesten het publiek vermaken. De stad kleurt dan volledig oranje, terwijl uitgedost publiek zich langs de vrijmarkt, de cafés, terrassen en de grachten vol met feestelijk versierde bootjes begeeft.

2. Gay Pride

De Pride Amsterdam is een feestelijk evenement met een homocultureel karakter. Het wordt sinds 1996 jaarlijks gedurende het eerste weekend van augustus gehouden in de binnenstad van Amsterdam. De officiële naam van het evenement was aanvankelijk Amsterdam Pride, vervolgens van 2007 t/m 2016 Amsterdam Gay Pride en sinds 2017 heeft het evenement zijn huidige naam. Elk jaar groeit het evenement in deelnemers. Ook in 2019 is dit het geval. De nieuwe deelnemers voor aankomend jaar zijn bekend.

3. Amsterdam Dance event

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is een muziekconferentie gericht op dance die sinds 1995 jaarlijks in Amsterdam gehouden wordt. Met zo’n 350.000 bezoekers is het een van de grootste evenementen van de stad en tevens de grootste conferentie voor elektronische muziek ter wereld.

4. Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een sinds 2012 jaarlijks terugkerend lichtfestival in de binnenstad van Amsterdam. Het vindt plaats in de maanden december en januari. Gedurende de festivalperiode zijn specifiek voor de gelegenheid ontworpen lichtkunstwerken en -installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten tentoongesteld in de stad.

Het evenement is een publiek-private samenwerking die is ondergebracht in een stichting. Het bestaat uit twee tentoonstellingen, een waterexpositie en een landexpositie. In 2017 vond de landexpositie plaats op het Marineterrein Amsterdam en participeerde kunstenaar Ai Weiwei door de gehele grachtengordel te voorzien van zijn langste werk ooit ‘thin line’ (6,5 km).

5. Grachtenfestival

De eerste editie van het Grachtenfestival in Amsterdam werd in 1998 georganiseerd, rondom het Prinsengrachtconcert en duurde vier dagen. Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot een tiendaags festival, met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties, in het centrum van Amsterdam met uitlopers naar Noord, het IJ en – vanaf 2011- naar de Zuidas. In 2016 trok het Grachtenfestival ruim 58.000 bezoekers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie