Van de blog...

Top 5: evenementen die je een keer meegemaakt moet hebben

// Author: TheDude // 0 Comments

Uitmarkt

Het hele jaar door vinden in Amsterdam grote evenementen plaats. Van landelijke feestdagen en herdenkingen tot markten en sportfestijnen: de stad weet keer op keer duizenden bezoekers aan te trekken. Hieronder vijf van de grootste evenementen die jaarlijks in Amsterdam worden georganiseerd.

Koningsdag

Koningsdag in Amstelveen

Koning Willem-Alexander met Koningin Máxima en hun drie dochters tijdens de eerste officiële Koningsdag.

Tot 2013 trokken ieder jaar op 30 april honderdduizenden mensen naar de hoofdstad om Koninginnedag te vieren. Hoewel het feest vanaf 2014 als Koningsdag door het leven gaat, blijven de festiviteiten hetzelfde. Maar liefst 166 evenementen vonden op 26 april 2014 plaats in de stad. Dertien dance-evenementen, verspreid door Amsterdam, trokken samen meer dan 125,000 bezoekers. Ook waren er verschillende vrijmarkten en vele feesten.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Elk jaar op 4 mei worden bij het monument op de Dam in Amsterdam alle Nederlandse slachtoffers herdacht die zijn gevallen in oorlogssituaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De volgende dag wordt de bevrijding van Nederland in 1945 uitbundig gevierd. Het Bevrijdingsfestival in Amsterdam is zonder twijfel een van de grootste evenementen in het hele land die dag, waar vele nationaal en internationaal bekende muzikanten optreden.

Gay Pride

Amsterdam staat al eeuwenlang bekend om haar tolerantie voor andere culturen, geloven en geaardheden. De jaarlijkse Gay Pride is een festijn waarbij mensen niet bang hoeven te zijn om uit te komen voor hun seksuele voorkeur. Er worden allerlei feesten en activiteiten georganiseerd tijdens en rondom het evenement, zoals sportwedstrijden, debatten, feesten en een kerkdienst. Ook is er de traditionele botenparade door de grachten.

m1dzeqqadx8s

BN’er Gordon tijdens de Gay Pride

Uitmarkt

Ieder jaar, tegen het einde van de zomer, wordt het culturele seizoen van Nederland geopend met de Uitmarkt. 450,000 mensen bezoeken 450 uitvoeringen door 2,000 artiesten. Allerlei soorten muziek, dans, theater, film en literatuur komen aan bod.

Oud en Nieuw

Ook op Oud- en Nieuwjaarsdag valt er van alles te beleven. Vanaf 21:30 op 31 december komt het feest op gang in clubs en restaurants. Op straat kijken inwoners én toeristen samen uit naar het hoogtepunt van de nacht: de vuurwerkshow die wordt afgestoken langs de Amstel. Vele mensen duiken daarna de kroegen in, die tot diep in de nacht geopend blijven. Op Nieuwjaarsdag zijn de meeste musea in Amsterdam geopend.

Oud op nieuw

Oud en Nieuw in Amsterdam