Van de blog...

Een stukje Thailand in Amsterdam

// Author: TheDude // 0 Comments

chilitime03tekst02

De gastvrijheid en tolerantie is voor veel toeristen, waaronder steeds meer mensen uit Azië, een reden naar Amsterdam te komen: de vrije regels fascineren menig buitenlander. Maar, voor Amsterdammers is deze nieuwsgierigheid vice versa vaak net zo groot.

Thaise invloeden in Amsterdam

Amsterdam dompelt toeristen niet alleen onder in de Nederlandse mentaliteit, maar past zich ook continue aan aan buitenlandse culturen. Het Amsterdamse Royal Palace is dan misschien geheel anders te ervaren dan het Grand Palace in Bangkok; wanneer de Thaise toerist geëscorteerd wordt in een van de Amsterdamse TukTuks, zal Nederland bijna voelen als thuiskomen. Daarbij leren meer en meer mensen Thais, en pakken Nederlanders hun rust volgens boeddhistische leefwijzen middels retraites in meditatie of mindfulness.

Amsterdammers zoeken Thaise kalmte

Door meditatie kun je rust opzoeken in jezelf, ook wanneer je leven je over het algemeen deze rust niet biedt. Het Boeddhisme leert je niet snel te oordelen, en niet impulsief te handelen, waardoor je ook na de meditatie meer grip krijgt op je leven en meer rust en helderheid kan vinden.

Vipass1In Thailand wordt vooral de Vipassana-meditatie toegepast, waarbij opmerkzaamheid centraal staat: je leert dingen om je heen op te merken, zonder te analyseren en te oordelen. Deze vorm van meditatie wordt in onze drukke samenleving steeds populairder, en wordt naar Amsterdam gebracht door Thaise monniken, en door Nederlandse reizigers die zelf de ervaring gehad hebben in Thailand. Inmiddels zijn er in Amsterdam daarom tal van Boeddhistische centra, yogascholen en retraite-oorden.

Veel Nederlanders zoeken de echte Thaise ervaring niet slechts op in eigen stad, maar trekken eropuit naar Bangkok en omstreken. Met een lokale Thaise gids kunnen Amsterdammers zich laten onderdompelen in de rust van het Boeddhistisch leven in Thailand, of op een andere manier (zoals culinaire hoogstandjes bij een Thais gezin) ervaren hoe het leven er op een andere manier uit kan zien. Amsterdam leert van Bangkok en andersom, en met de hele wereld binnen handbereik worden de culturele banden middels het toerisme steeds sterker.

gerechten-png20130615-20790-1matcxh_original