Van de blog...

Betaal jij als Amsterdammer te veel voor energie?

// Author: TheDude // 0 Comments

gas-ANP_0

Steeds vaker is bewust omgaan met energie onderwerp van gesprek, ook in Amsterdam. Kantoren en oudere huizen aan de grachten zijn in de stad veelverbruikers als het gaat om energie. Vaak zijn de woningen te groot en matig geïsoleerd. Om inwoners van Amsterdam hierop te attenderen, heeft de gemeente de Amsterdamse Energie Atlas opgezet. Daarmee vergelijk je jouw stookkosten met die van buurtgenoten.

Hoe werkt de Amsterdamse Energie Atlas?

De Energie Atlas is een interactieve kaart van Amsterdam waarop voor elk huizenblok het verbruik van elektriciteit en van gas te zien is. Elk huizenblok representeert ongeveer vijf huishoudens. Het verbruik is met kleur aangegeven en laat zien hoe de verschillende delen van de stad presteren op het gebied van duurzaamheid. De kaart toont aan dat de hele binnenstad een hoog energieverbruik heeft. In Amsterdam Zuid-Oost en Amsterdam Nieuw-West ligt dat verbruik stukken lager. De gegevens zijn afkomstig van netbeheerder Liander en dus gebaseerd op daadwerkelijk verbruik. Dat is wat deze kaart dan ook uniek maakt. Hoe scoor jij?

Wat kan ik zelf doen aan de stookkosten?

Woon je in een deel van Amsterdam dat een hoog verbruik heeft? De website is in staat jou te wijzen op kansen om zelf energie op te wekken. Zo berekent de website op basis van bepaalde gegevens of het rendabel is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Zo weet je snel of het zin heeft om je hierin te verdiepen. Het loont ook altijd om te bekijken of betere isolatie van je huis mogelijk is. Dat kan op meerdere manieren:

  • Geïsoleerde gevel door het aanbrengen van spouwmuurisolatie.
  • Enkel glas vervangen door dubbel glas. Dat kan je energieverbruik al verminderen met 26%.
  • Aanbrengen van vloerisolatie, de kosten zijn in 4 tot 11 jaar terugverdiend.
  • Kopen van een zuinigere CV-ketel, ook als de oudere ketel nog goed werkt.
  • Aanbrengen van dakisolatie. Bij schuine daken kan dat aan de binnen- en de buitenkant.

Wat altijd de moeite waard is, is het overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Door jarenlang bij dezelfde leverancier je stroom en gas af te nemen, betaal je vaak een hoog tarief. In de meeste gevallen heb je niet eens door dat het tarief niet meer marktconform is. Met een nieuwe leverancier en nieuw contract bespaar je al heel snel honderden euro’s. Daarom zie je dat steeds meer mensen ondervinden dat overstappen de moeite waard is. Je vindt hier zeven handige tips om zelf over te stappen. Door ook nog eens slim om te gaan met je energieverbruik (verlichting uit als je niet in de kamer bent, de stekker van ongebruikte apparaten uit stopcontact, verwarming lager, etc.) komt jouw huizenblok volgend jaar een stuk beter uit de verf op de Amsterdamse Energie Atlas!