Van de blog...

Amsterdam Dance Event door de jaren heen

// Author: TheDude // 0 Comments

hi

Met een nieuwe editie van het Amsterdam Dance Event voor de boeg leek het ons zaak een kleine retrospectieve blik te werpen op de ontstaansgeschiedenis van het festival. De allereerste editie vond plaats in 1995 als initiatief vanuit de stichting BUMA STEMRA, de belangenbehartiger van muziek makend\uitvoerend Nederland. Het festival staat op twee pijlers, enerzijds is er de festival programmering en anderzijds is er het zakelijke deel in de vorm van een conferentie. Het festival gedeelte speelt zich af op meerdere clublocaties in de stad terwijl het conferentie gedeelte zich, met name in het begin centraliseert rondom de Felix Meritis aan de Keizersgracht.

Een bescheiden begin

De eerste jaren van het evenement waren een redelijk besloten gebeuren. Met een fractie van het huidige aantal bezoekers, conferenties en evenementen en een nadrukkelijke focus op de industrie zelf. Desalniettemin was het festival, dat toen twee dagen duurde vanaf het begin een doorslaand succes. Het was dan ook de eerste keer dat een evenement zoals dit, dat zich exclusief bezig hield met zowel de zakelijke als de creatieve kant van de elektronische muziek scene georganiseerd werd. Vanaf de eerste editie werd duidelijk dat ook deze branche er baat bij heeft om haar belangrijkste spelers jaarlijks bijeen te brengen om de laatste trends en technische ontwikkelingen door te nemen. Dat de omvang van het ADE exponentieel meegroeide over de jaren heen was een added bonus.

1033x640q=90_Schermafbeelding_2014-10-18_om_15.08_.35__44204_44206_x640_90_0_0_c

Meer dan 300 evenementen verspreidt over meer dan 80 locaties

Grootste dance evenement ter wereld

Over achttien jaar is het festival zo uitgegroeid van een betrekkelijk kleine bijeenkomst tot het grootste evenement op dit gebied ter wereld.  Het oorspronkelijke weekend is uitgegroeid tot 5 dagen die in een stad zoals Amsterdam uitloopt tot een dikke week. De komende editie zal zo’n 700 verschillende artiesten showcasen op meer dan 80 verschillende locaties die over de gehele stad verspreid zijn. Iedereen die ook maar iets van doen heeft met de dance industrie geeft acte de presence. Naar verwachting zullen er rond de 130 duizend bezoekers komen uit alle hoeken van de wereld om te zien en horen wat er in de branche gaande is. Het Amsterdam Dance Event is ongeëvenaard in haar insteek en opzet en is al jaren van blijvende waarde voor de muziek industrie in het algemeen en de stad Amsterdam in het bijzonder.